Jalkaongelmat

ja niiden hoitaminen

Jalkaongelmat

”Otamme päivittäin jopa 15 000 askelta ja koko elämämme aikana useita satoja miljoonia askeleita. Ei siis ole aivan sama miten jalkamme toimivat.
Jalkinemuoti, liike- ja asentotottumukset, harrastukset, työn asettamat vaatimukset sekä kehomme rakenteelliset ominaisuudet vaikuttavat tapaamme liikkua. Ympäristön ja fyysisten ominaisuuksiemme lisäksi myös elämämme aikana omaksutut tottumukset muokkaavat ja rasittavat kehoamme eri tavoin. Myös eri urheilulajit kuormittavat kehoamme; huippu-urheilijoilla rasitus saattaa olla jopa monikymmenkertainen. Siksi onkin tärkeää oppia oikeat liikemallit jo varhaisella iällä.
Tutkimukset osoittavat, että jopa 70 % ihmisistä kärsii alaraajaperäisistä ongelmista. Oireet ilmenevät jalkojen lisäksi yksilöllisesti kipuina eri puolilla kehoa.
Jalan tehtävänä on kantaa kehoa, ja parhaiten se onnistuu pehmeällä, joustavalla pohjalla. Korkeakorkoiset, kapeat ja ahtaat kengät sekä seisominen, käveleminen ja juokseminen kovilla, joustamattomilla pinnoilla rasittaa niveliämme, jänteitämme ja lihaksiamme. Ongelmat voivat aiheutua jo muutaman ylimääräisen kilometrin juoksusta, parista liikakilosta tai ikävuosien karttumisesta”.

Lähde: https://www.askelklinikat.fi/fi/jalkaongelmat

Ennen ja jälkeen kuvia jalkaongelmista

Osa kuvista on omien asiakkaideni jaloista ja osa on opiskelukavereideni hoitamista jaloista. Kaikkien kuvien julkaisuun on pyydetty lupa asiakkaalta.

Känsä
Känsä

Känsä tulee siis usein jalkaan. Kuiva iho ja huonot kengät yhdessä ovat hyvää maaperää känsien syntymiselle. Känsiä voi esiintyä mm. varpaiden päällä, päissä tai väleissä, usein juuri epäsopivien kenkien tai varpaiden virheasentojen vuoksi. Jalkoihin kohdistuva rasitus saattaa johtua myös jalan virheasennosta, rakennemuutoksista, ylipainosta, erilaisista lihasten, luiden ja nivelten sairauksista. Myös liiallinen kävely tai kova seisoma-alusta saattaa aiheuttaa jaloille liiallista rasitusta. Känsiä voi olla myös jalkapohjissa, päkiässä, kantapäissä, vaivasen luun päällä tai vasaravarpaan päällä.

Iho alkaa paksuuntumaan kun siihen kohdistuu ärsytystä, jonka jälkeen siihen alkaa muodostua liikasarveistumaa. Mikäli jalkoja ei tässä vaiheessa hoideta, iho muodostaa suojaa eli sarveiskerrosta, ärsytystä vastaan.Sarveiskerrostumaa alkaa syntyä myös ihon alle kasvattaen juurta, joka tuntuu pistävältä kivulta. Tulehdusvaiheessa känsä on polttavan kipeä, koska kartion mallinen juuren kärki painuu kohti verinahkaa ja tästä aiheutuu kovaa kipua. Ihon pinnalla oleva känsän kantaosa paksunee myös.

Känsiä saattaa tulla myös kynnen alle. Usein tämä johtuu huonoista kengistä tai kynnen virheellisestä kasvusta. Kynsivallissa oleva känsä johtuu siitä, että kynteen kohdistuu sivupainetta ja näin ollen kynnen pehmeät osat puristuvat kynnen sivuja vasten. Jalkapohjasssa voi myös olla suurisssa ryhmissä känsiä ja niitä kutsutaan ryhmäliikavarpaaksi. Nämä muistuttavat kovaa liikavarvasta, joiden muodostuminen saattaa johtua siitä jos sukassa tai kengissä on saumoja tai jalkapohjassa on ihopoimuja.

Känsän päästessä kroonistumaan se voi hermottua ja verisuonittua. Tällöin känsä aristaa jo levossakin. Känsien syntyminen lisääntyy iän myötä ja se on yleisempää naisilla kuin miehillä. Epäsopivat sukat ja kengät ovat suuri syy siihen, että jalka puristuu ja jalkaan kohdistuu hankausta, jolloin myös känsä alkaa muodostumaan. Perinnölliset syyt saattavat myös vaikuttaa. Jalkapohjassa olevan känsän ja viruksen aiheuttaman syylän erottaminen voi olla haastavaa, sillä molempien päällä ihon pinta on paksuuntunut. Syylät kasvavat myös sisäänpäin.

Känsän hoidossa ensisijaisen tärkeää on se, että epäsopivat kengät vaihdettaisiin sopiviin. Matalat korot auttavat vähentämään painetta jaloissa. Kosmetologi, jalkojenhoitaja tai jalkaterapeutti poistaa känsän ammattitaitoisesti. Känsä poistetaan jalkahoidon yhteydessä. Syylää ei pystytä poistamaan vaan se hoidetaan lääkkeellisesti.

Känsän poistamisen työvaiheet:

1) Kovettuma poistetaan joko veitsellä tai poraa käyttäen känsän päältä siten että ihoa pingotetaan känsän ympäriltä. Känsän poisto tehdään, joko heti kylvetyksen jälkeen tai sitten kylvyn jälkeen laitetaan kovettumasuihketta, hoidetaan kynnet ja vasta sen jälkeen känsä ja muut kovettumat.

2) Känsän poistossa edetään rengasmaisesti veitsen kärjellä (poralla känsän poistoon sopivalla terällä). 

3) Känsän sydän irrotetaan veitsen kärjellä, jotta iho on jälleen kauniin vaaleanpunainen. Känsän poistokohtaan jää usein myös pieni kolo. Poistokohta on hyvä pyyhkiä iholle sopivalla desinfiointiaineella. 

Jalkahoidon yhteydessä ammattilainen neuvoo asiakasta jalkojen kotihoidossa ja siitä kuinka pystyy huolehtimaan jaloista myös itse. Kotihoidon lisäksi jalkahoidossa olisi hyvä käydä kerran kuukaudessa

Oleellisinta jalkojen kotihoidossa on jalkosen peseminen ja rasvaus, jaloille tarkoitetulla paksummalla voiteella. Raspin käyttöä ei suositella koska se voi myös vahingoittaa jalkoja. Erilaisia suojia kenkiin, jalkoihin ja varpaiden väliin on olemassa ja niiden käyttöön saa apua ammattilaisilta. Lisäksi tarjolla on erilaisia känsän pehmentäjiä, laastareita, voiteita jne. Ne eivät välttämättä ole yhtä tehokkaita kuin ammattilaisen tekemä känsän poisto. Iho muistaa aiemman tapahtuneen, joten myös känsät voivat uusiutua ja tulla samaan paikkaan. Yleensä jo kuukauden päästä känsä uusiutuu, jolloin on hyvä hakeutua jalkahoitoon, jolloin vältytään kiputiloilta.

Lähteet: A-L Halsas-Lehto & T. Raivio. 2018. Ihonhoito kauneudenhoitoalalla, Sanoma Pro Oy, Helsinki.

https://kaunishehku.blogspot.com/2017/01/jalkojen-kiputila-onko-sinulla-kansa.html

 Kuva: https://kaunishehku.blogspot.com/2017/01/jalkojen-kiputila-onko-sinulla-kansa.html 

Maseraatio
Maseraatio

Hikoilevat jalat, pienet ja hikeä kuljettamattomat sukat, kengät, huolimaton jalkojen pesu, sekä varvasvälien kuivaamatta jättäminen ovat useimmin syitä maseraatioon. Mikäli varvasvälit ovat jatkuvasti kosteat, hautuneet ja iho on rikkoontunut, altistus myös jalkasilsalle kasvaa. Jalkasilsa alkaa lähes aina pikkuvarvasvälin hautumasta ja sen voi saada kosteissa tiloissa (uimahallit, saunat, pesuhuoneet) paljainjaloin liikuttaessa, mutta tartunnan voi saada myös kuivilta lattiapinnoilta sillä sieni voi elää pinnoilla useita viikkoja.

Maseraation hoitaminen jalkahoidossa:

1) Jalkoja ei kannata kylvettää kovin kauaa.

2) Kylvyn jälkeen varpaanvälit kuivataan hyvin.

3) Mikäli iho maseraation ympärillä on repaleinen niin ylimääräinen iho poistetaan veistä tai poraa käyttäen, mutta varotaan että ei tehdä pehmenneeseen ihoon haavaa millään työvälineellä.

4) Hoidon lopuksi voidaan käyttää joko jalkatalkkia tai lampaanvillaa varpaiden väliin.

Jalkahoidossa niinkuin omahoidossakin on syytä muistaa, että varpaanvälit kuivataan aina huolellisesti. Hautumista voi vähentää laittamalla varvasväleihin  jalkatalkkia. Hautuneisiin varpaanväleihin voidaan pujottaa myös lampaanvillasuikale imemään kosteutta sekä pitämään varpaat erillään. Tärkeää on muistaa, että villasuikale pujotetaan varvasväleihin löysästi, ettei verenkierto esty. Villa eristää ihopinnat toisistaan, iho pysyy ehjänä, hautunut iho kuivuu ja paranee.


Lähde: Moodle, Jalkojen ihomuutokset, Johanna Similä

Kuva: https://www.jalkahoitotuotteet.fi/category/17/hautumat

Pykimä
Pykimä

Pykimä eli halkeama syntyy, kun kuiva iho kuormittuessaan venyy ja halkeaa. Joustamaton iho halkeaa jopa verinahkaan asti. Halkeamasta voi vuotaa verta ja se voi olla hyvinkin kipeä. Tulehtuessaan se punottaa, kuumottaa ja voi alkaa jopa märkiä. Seisomatyö, kovat työskentelyalustat, ylipaino sekä rasvapatjan rappeutuminen altistavat kantapäähalkeamien syntymiselle.

Pykimän hoitovaiheet jalkahoidossa:

1) Kantapäiden ihoa kannattaa pehmittää siihen tarkoitetuilla suihkeilla

2) Pykimät kevennetään veistä käyttäen siten, että niiden reunoja madalletaan muun ihon kanssa samalle tasolle. Veistä ja raspia käyttäessä on hyvä muistaa, että työskentelee halkeaman suuntaisesti, jotta se ei lähde entisestään halkeamaan.

3) Puhtaaseen, rasvattomaan ja kuivahtaneeseen kantapään ihoon voi liimata erilaisia suojateippejä. Hydrokolloidilaastarit nopeuttavat halkeaman parantumista ja estävät infektoitumista. On hyvä tarkistaa, että suoja istuu hyvin eikä siihen jää ryppyjä, jotka voivat aiheuttaa lisävaivoja kuten rakkoja.

Sopivat kengät, pehmustetut sukat ja pohjalliset vähentävät jalkapohjiin kohdistuvaa tärähdystä ja painetta sekä edistävät halkeamien parantumista. Pykimän omahoitoon kuuluu myös oleellisena osana tehostettu rasvaaminen. Kantapäiden liikasarveistumia pehmitetään ja halkeilua ehkäistään rasvaushieronnan avulla. Kosteutta tehokkaasti sitova ja kuivaa ihoa pehmittävä ureaa sisältävä rasva on sopiva tuote pykimän hoidossa. Voide imeytetään hieromalla tai voidaan pakata okkluusioon (kelmu + sukka) yön yli vaikuttamaan. Okkluusio tarkoittaa haihtumisestettä.

Sukan sisällä käytettävä kantakuppi pehmustaa kantapäätä ja tehostaa voiteen imeytymistä. Sitä voi käyttää päivisin ja öisin. Kenkiin voi laittaa erilaisista materiaaleista valmistettuja kantapään pehmusteita vaimentamaan kantaiskuja.


Lähde: A-L Halsas-Lehto & T. Raivio. 2018. Ihonhoito kauneudenhoitoalalla, Sanoma Pro Oy, Helsinki.

Moodle, Jalkojen ihomuutokset, Johanna Similä

https://www.terveyskirjasto.fi/tju00022

Kuva: https://www.mills.fi/ongelma/kuiva-iho-ja-halkeamat/</p>

...

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita